SK/HU - Daeboreum 대보름 - 1. spln lunárneho roka / A holdév 1. teliholdja

Daeboreum (대보름) - Veľký spln Mesiaca - 1. spln lunárneho roka

Je kórejský sviatok, ktorý oslavuje prvý spln nového roka (lunárneho kalendára). Sviatok pochádza z obdobia troch kráľovstiev a spája sa s poľnohospodárstvom. Oslavuje sa každý rok, v 15. deň lunárneho nového roka.

K sviatku sa viaže niekoľko tradícii.
Asi najznámejšia je zapálenie vatry Daljip ( 달집). Už v minulosti bolo zvykom, že farmári vypaľovali suchú trávu na ryžových poliach. Verili, že dym vyčistí polia od hlodavcov a hmyzu, ktoré by mohli poškodiť úrodu.

Zapálenie vatry sa koná každý rok, napríklad v meste Busan, na plážach Haeundae, Gwanganli a Songdo. Festival ponúka aj rôzne zábavné aktivity ako napr. púšťanie šarkanov pre deti alebo preťahovanie sa lanom. Na záver festivalu, keď sa na oblohe objaví mesiac, zapáli sa spomínaná vatra. My sme tento rok navštívili festival na pláži Haeundae, v meste Busan.

Ďalším zaužívaným spôsobom ako osláviť sviatok - je turistika, ktorá je v Južnej Kórei veľmi obľúbenou aktivitou. Domáci sa vyberú na vyvýšené miesta alebo do hôr, aby videli vychádzať prvý spln v roku.

Praskanie orechov Bureomkkaegi (부럼깨기), je tiež tradičná činnosť počas dňa, ktorú Kórejci vykonávajú. Orechy sú prospešné pre pokožku a celkové zdravie. Zvyčajne sa konzumujú vlašské orechy, gaštany, arašidy, či píniové oriešky.

So sviatkom sa spája aj niekoľko jedál, ako napríklad:
- Yakbap (약밥) alebo Jaksik (약식), je jedlo vyrobené z ryže, orechov a sušeného ovocia.
- Ogokbap (오곡밥) / päťzrnná ryža zmiešaná s fazuľou.
Sviatočné rána sa začínajú aj pitím gwibalgisulu (귀밝이술). Je to vychladené ryžové víno, ktoré by po vypití malo naše uši zafarbiť do červena. Ľudia veria, že to ochráni sluchový orgán pred chorobami a zabezpečí, že osoba bude počuť iba pozitívne správy.


Daeboreum (대보름) – Nagy telihold – A holdév 1. teliholdja

Ez egy koreai ünnep, amely az újév első teliholdját ünnepli. Az ünnep a Három Királyság időszakára nyúlik vissza, és a mezőgazdasághoz kötődik. Minden évben a holdújév 15. napján ünneplik.

Az ünnephez több hagyomány is kötődik.
A leghíresebb talán a Daljip tűz meggyújtása (달집). Már régebben is hagyományos szokás volt, hogy a gazdák a száraz füvet elégették a rizsföldeken. Úgy gondolták, hogy a füst megtisztítja a mezőket az egerektől és rovaroktól, amelyek károsíthatják a termést.

 Minden évben máglyagyújtásra kerül sor, például Busan városában, a Haeundae, Gwanganli és Songdo strandokon. A fesztivál különféle szórakoztató tevékenységeket is kínál, mint pl sárkány eregetés gyerekeknek vagy kötélhúzás. A fesztivál végén, amikor a Hold megjelenik az égen, meggyújtják a már említett máglyát. Mink az idén, Busan városában, a Haeundae parton látogattuk meg a fesztivált.

Az ünnep megünneplésének másik gyakori módja a túrázás, amely nagyon népszerű tevékenység Dél-Koreában. A helyiek magas helyekre vagy hegyekre mennek, hogy megnézzék az év első teliholdját.

A bureomkkaegi (부랠깨기) diótörés szintén a koreaiak hagyományos tevékenysége a fesztivál alatt. A dió jótékony hatással van a bőrre és az egészségre. Általában diót, gesztenyét, földimogyorót vagy fenyőmagot fogyasztanak.

Számos étel is kapcsolódik az ünnephez, mint pl.
- A Yakbap (약밥) vagy a Jaksik (약식) rizsből, diófélékből és szárított gyümölcsökből készült étel.
- Ogokbap (오곡밥) / ötszemű rizs babbal keverve.
Az ünnepi reggelek a gwibalgisulu (귀득이술) fogyasztásával kezdődnek. Ez egy hűtött rizsbor, amitől ivás után vörös lesz a fülünk. Az emberek úgy vélik, hogy ez megvédi a hallószervet a betegségektől, és biztosítja, hogy a személy csak pozitív híreket halljon. 

d3a93e5f-8e18-4503-804e-67ed6c840068jpg