SK/Baseballový zápas v Busane

Najsledovanejšími športmi v Južnej Kórei sú jednoznačne golf, baseball a futbal. V tomto článku Vám opíšem práve baseball/bejzbal, ktorý sa do Južnej Kórey dostal pravdepodobne prostredníctvom misionárov z Ameriky, v 20. storočí.

baseballjpeg

Následne v roku 1921 Soul navštívil tím americkej Major League. Zostavil sa prvý bejzbalový tím. Aj keď kórejský tím prehral vysokým skóre, bol tento zápas akýmsi začiatkom bejzbalu v krajine.

Okolo roku 1980 sa bejzbal začal rozvíjať na profesionálnej úrovni. V tomto období vznikli aj prvé kluby ako napr.: Lotte Giants či Samsung Lions.

V roku 1994, keď domáci nadhadzovač Chan Ho Park nastúpil za americký Los Angeles Dodgers v Major League Baseball - ( MLB ), obľuba tohto športu rýchlo vzrástla. (MLB je slávna profesionálna baseballová organizácia v USA a Kanade.)

V Južnej Kórei sú dve profesionálne ligy - KBO League a KBO Futures League, a riadi ich Kórejská bejzbalová organizácia – KBO.

Liga KBO je prvá liga v krajine a vznikla v roku 1982. Je zároveň najsledovanejšou športovou ligou v Južnej Kórei. Každý tím hrá s každým tímom 16-krát, a to znamená, že jeden tím hrá približne 6 zápasov za jeden týždeň.

KBO Futures League je druhá liga, čiže je farmárskou ligou pre KBO League. Jej zámerom je rozvíjať a zlepšovať hráčov pred príchodom do prvej ligy.

Južná Kórea má aj svoj národný baseballový tím, ktorý na LOH 2002 získal bronz a v roku 2008 zlato.  

Každý tím/štadión má svoj štýl fandenia, ktorý zahŕňa piesne, choreografiu, klubové predmety, hudbu, jedlo. Fandenie je kolektívne a veľmi decentné. Je skvelé sledovať celé rodiny ako sa spoločne  zúčastňujú na takomto športovom podujatí.

Aj keď my s manželom pravidlá bejzbalu úplne neovládame, rozhodli sme sa takýto zápas navštíviť. A bol to skvelý zážitok, ktorý odporúčam vyskúšať aj počas Vašej návštevy.

Zápas sa konal na štadióne Busan Sajik, kde hrá svoje zápasy domáci tím - Lotte Giants. Fanúšikovia boli oblečení v klubových farbách a dresoch, spievali klubové piesne a mávali nafukovacími palicami (thundersticks). Typickým jedlo na štadióne je „ Chimaek “, čo je vyprážané kura a pivo. Samozrejme tam nájdete aj malé supermarkety, kde si viete kúpiť a následne zaliať a skonzumovať aj instantné polievky :) 

Každý bejzbalový, ale aj futbalový štadión má svoje časti jedinečných sedadiel. Lístky si viete kúpiť do sektora, kde nájdete sedadlá aj stoly. Existuje napríklad aj sektor na trávnatom/drevenom svahu, kde si môžete postaviť stan alebo položiť deku či karimatku, a zápas sledovať formou pikniku. Ďalším lákadlom je BBQ Zone, kde si pri sledovaní bejzbalu môžete ugrilovať mäso. Existuje aj VIP sektor, kde sedíte pri hracej ploche a podmienka je, že si musíte požičať prilbu.

7941cfd1-8ec9-4313-bbab-829fc68b87dbjpeg

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Baseball_in_South_Korea