SK/ Návšteva Japonska z Južnej Kórey

Nachádzate sa práve v Južnej Kórei a chceli by ste vycestovať na pár dní aj do Japonska? Z mesta Soul alebo Busan je to naozaj jednoduché. Ja som Japonsko navštívila 2x a tu vám opíšem svoju cestu a priložím zopár rád.  

907e4b79-aa81-4c5c-a284-8b49e9ed37d4jpeg
(Arakura Sengen Park)

Moja prvá cesta trvala 5 dní a navštívila som mestá Osaka, Kjóto a Tokio. Druhá cesta začínala tiež v Osake, odkiaľ sme sa presunuli k hore Mt. Fuji a k jazeru Lake Kawaguchi, a následne do Tokia.

Ja som do Osaky cestovala letecky z mesta Busan a let trval približne hodinu. Slovenský občan momentálne víza do Japonska nepotrebuje, ale aktuálne informácie si samozrejme vždy skontrolujte. Na webe https://www.vjw.digital.go.jp/ sme si spravili on-line registráciu, aby sme na letisku po prílete nemuseli čakať v rade a vypisovať papiere. Viete si tam spraviť registráciu na zdravotný stav, deklaráciu tovaru/batožiny a vyplniť potrebné údaje. Následne si stiahnite QR kódy. Po prílete v letiskovej hale sa postavte do radu na „QR code“.

Po prílete do Osaky sme si na letisku kúpili dopravné karty ICOCA, ktoré sme potom nabili v automate. Viete ich použiť na metro aj autobusy ale aj ako platobné karty v niektorých obchodoch. Existujú aj iné druhy – Suica a Pasmo. Icoca nám platila aj v iných mestách a aj v hlavnom meste.

 
Odporúčam si zameniť na letisku aj eurá, alebo vybrať hotovosť z bankomatu. Domáca mena je Yen (¥, JPY). Moja Visa karta nefungovala vždy, stalo sa mi, že platba ňou neprešla. Preto odporúčam mať viac druhov platobných kariet. Hotovosť je dobrá pre automaty na nabitie dopravnej karty, jazdu taxíkom či kúpu napríklad vody na ulici v predajných automatoch. Pred cestou navštívte vašu domácu banku a informujte ich o plánovanej ceste, aby vám kartu nezablokovali pre podozrivé transakcie v zahraničí.

Internetový/dátový balíček si viete zabezpečiť tak, že si na letisku prenajmete Pocket WiFi alebo SIMkartu. SIMkartu si viete objedať aj domov cez Amazon. Wifi nenájdete na „každom rohu“ ako je to v Južnej Kórei. Pripojiť sa viete na miestach ako sú reštaurácie, kaviarne, metro, letisko,...

Na navigáciu vám budú dobre fungovať Google Maps. Ukážu vám cestu z bodu A do bodu B (metro, autobus, vlak, peši).

Kúpiť si Rail Pass / JR Pass na cestu vlakom alebo nie? - Záleží od toho, koľkokrát počas vašej návštevy použijete vlak. Na internete si viete nájsť online kalkulačky, ktoré vám vypočítajú vašu cestu vlakom. Potom si sumu vašej cesty a JR Passu porovnajte :)


Počas mojej prvej návštevy sme strávili 1 celý deň v meste Osaka, ďalší sme vycestovali do Kjóta/Kyoto a následne sme boli 3 dni v Tokiu. Moja druhá návšteva bola podobná čo sa týka Osaky a Tokia, ale medzi týmito mestami sme zastavili a strávili 2 dni pod horou Mt.Fuji.

5ad67bc6-d804-4d8e-b25e-247caf817246jpeg
(Hozenji Yokocho ulička)

Pri návšteve Japonska určite odporúčam navštíviť Osaku, pretože prináša naozaj krásnu a tradičnú atmosféru. Tokio je skôr moderné a rušné, ale aj v ňom nájdete malé a tradičné štvrte či uličky.

Z letiska Kansai sa do centra Osaky (Namba Station) dostanete cca za 35min priamym rýchlovlakom Nankai-Limited Rapit. Lístky si viete kúpiť na stanici v okienku alebo v automate. Cena bola okolo 1300JPY. Vlak jazdí v 30 minútových intervaloch.

6b28a9ed-f5c7-4338-a1cb-a906e582c26cjpeg
(štvrť Shinsekai -veža Tsutenkaka)

Za jeden deň v Osake sme stihli :

  1. Osaka Castle
  2. štvrť Shinsekai (veža Tsutenkaka)
  3. Nipponbashi Denden Town
  4. Kuromon Ichiba Market
  5. Hozenji Yokocho ulička + Hozen-ji Temple
  6. Dotonbori - Ebisubashi most, predajňu Don Quijote Dotonbori a jej „kolotoč“ Ebisu Tower Ferris Wheel

Osaka však ponúka veľa krásnych miest a program si viete naplánovať podľa seba. Ďalšie atrakcie mesta sú napríklad:

  • Universal Studios Japan
  • Kuchu Teien Observatory/Umeda Sky Building
  • Osaka Aquarium Kaiyukan
  • Sumiyoshi Taisha
  • Shitennoji Temple

    c1fb87e3-2456-4d8c-a7d8-6c71db663d3ajpeg
    (Dotonbori)

Do Kjóta viete vycestovať aj na jeden deň a to Shinkansen rýchlovlakom, zo stanice Shin-Ōsaka Station. Cesta touto raketou trvala cca 20min. K vlakom sa ešte vrátim nižšie :)

V Kjóte sme využívali taxi službu, pretože sme chceli toho stihnúť čo najviac. Taxík si viete stopnúť na ulici alebo využiť aplikáciu GO.
Autobusy jazdia po celom meste. Do nich však nastupujete vzadu a vystupujete vpredu. Keď nastúpite, zoberte si lístok z automatu pri dverách alebo si pípnite dopravnú kartu. Pri vystupovaní sa opäť odpípnite pri vodičovi, alebo ukážte lístok a zaplaťte.

6fa1ea21-39c8-4a12-bd8c-356e670aed98jpeg

(Sanenzaka street + Ninenzaka Street)

meste Kjóto sme stihli za jeden deň popozerať:

  1. Fushimi Inari Shrine – navštíviť sa dá bezplatne, ale návštevu určite odporúčam skoro ráno/doobeda kvôli davu turistov. Viete si pozrieť jej hlavnú časť cca za 2hodiny alebo pokračovať až na vrchol malou turistikou.
  2. Sanenzaka street + Ninenzaka Street
  3. Hokanji Temple
  4. Pontocho
  5. Kinkakuji Temple

Mesto Kjóto je naozaj výnimočný zážitok s úžasnou atmosférou, ktorý však kazí dav turistov. Preto odporúčam navštíviť pamiatky, ktoré majú fascinujúcu atmosféru (Fushimi Inari Shrine, Sanenzaka street/Ninenzaka Street) skoro ráno alebo doobeda.

 8f69352b-fe60-44b5-bde7-5fa9e0b19e27jpeg

(Fushimi Inari Shrine) 

Ďalšie krásne miesta v Kjóte sú:

  • Arashiyama Bamboo Forest
  • Kiyomizu-Dera Temple
  • Nijo Castle
  • Arashiyama Monkey Park Iwatayama
  • Samurai and Ninja Museum Kyoto
  • Nanzenji Temple

Večer sa viete vrátiť do Osaky, ako sme to spravili my, alebo viete pokračovať do vašej ďalšej destinácie. 


Počas mojej druhej návštevy sme ráno vyrazili z Osaky Shinkansen vlakom do stanice Mishima Station, odkiaľ sme sa presunuli autobusom na stanicu Kawaguchiko Station. Cesta trvala cca hodinu a pol. Preprava či rozpis autobusov v tomto regióne bola trochu komplikovaná, ale dohovoriť sa viete angličtinou a personál vám ochotne pomôže. Plán autobusu nájdete tu https://www.japan-guide.com/bus/gotemba.html  a lístky sme si kúpili na stanici Mishima ale dajú sa aj online. https://sekitori.jp/en/

8434a5f6-7e1e-4d67-980b-35ff07f9c576jpeg

(Kawaguchiko Station)

V okolí jazera Kawaguchi a všetkých turistických miest premávajú turistické autobusy ale viete si vypožičať aj bicykle (odporúčam rezerváciu). Do autobusu opäť nastupujete vzadu a zoberiete si lístok ak chcete platiť hotovosťou, alebo si pípnete dopravnú kartu. Pri vystupovaní dajte lístok šoférovi a zaplaťte alebo sa opäť odpípnite.

My sme za tieto dva dni navštívili okolie jazera, potom Kitaguchi Hongu Fuji Sengen Shrine, Arakura Sengen Park a ulicu Shimoyoshida Honcho Street. Pri posledných dvoch odporúčam návštevu skoro ráno, kvôli veľkému množstvu turistov.  


587bc07b-089e-4026-81f9-1d3703f3b116jpeg

(Shimoyoshida Honcho Street)



Svoju cestu v Japonsku som v oboch prípadoch ukončila v Tokiu. Je to obrovské moderné mesto, ktoré vás očarí.

653fe1a7-aa03-43fb-9078-6ad4e70be901jpeg

(Shibuya Crossing)

š prvý deň môže vyzerať takto:

Začnite váš deň ráno v parku Ueno Park a postupne navštívte aj

  1. Nakamise Dori Street a Chrám Sensoji
  2. Hoppy Street – tu si vychutnajte tradičné pohostinstvá - Izakaya a objednajte si miestne pivo Hoppy Beer/Hoppy Drink, ktorý sa „podobá“ na pivo a má nízky obsah alkoholu. K nemu si dajte napríklad obľúbené Nikomi stew guláš alebo zelené sójové fazuľky Edamame.
  3. Tokio Sky Tree – výhľad na mesto – lístky si kúpte v časovom predstihu. Vidieť aj horu Mt.Fuji a návštevu odporúčam pri západe slnka!
  4. Večer vo štvrti Akihabara

512ba4a2-2317-4db8-8563-ac62bf65ae21jpeg

(Hoppy Street/Hoppy Beer)

Druhý deň si môžete pozrieť Imperial Palace a jej záhrady, následne Park Yoyogi a Chrám Meije Jingu. Potom sa presuňte do štvrte Shibuya, kde nájdete najrušnejší prechod pre chodcov na svete Shibuya crossing a sochu psíka Hachiko. Na prechode prejde na jednu zelenú od 1000 do 2500 ľudí. Vychutnajte si v jej okolí nákupné uličky a sushi bary. Nachádza sa tu aj ďalšia známa budova, ktorá ponúka vyhliadku na mesto z hora Shibuya Sky.

2a62b1e7-e3e4-4d48-b55b-f8829c86e515jpeg

(Shibuya Sky)

Najlepší nočný život nájdete podľa internetu vo štvrti Shibuya a Shinjuku. My sme si vybrali to druhé a neoľutovali sme. Ulice štvrte Shinjuku boli plné svetelných reklám, reštaurácií, barov, hracích miestností, tanečných klubov či umelcov. Nezabudnite sa zatúlať aj do Shinjuku Golden Gai. Sú to tradičné miniatúre izakaya. Tá atmosféra vás dostane. Väčšina je otvorená aj pre zahraničných turistov a barmani sa radi s vami porozprávajú, ale niektoré majú vonku nápis, že sú iba pre domácich alebo členov. Odporúčam vám reštauráciu Ryu no Su - Shinjuku Kabukicho (焼肉ホルモン 龍の巣 新宿歌舞伎町) na adrese „〒160-0021 Tokyo, Shinjuku City, Kabukicho, 1 Chome−2−8 1F“. Počas našich ciest vždy radi skúšame domáce jedlo, ale toto bolo asi najlepšie čo sme doteraz ochutnali :)

 6614b80b-edd6-4454-a744-fe1ab157b1c9jpeg

(Reštaurácia Ryu no Su)


Asi najznámejšie vlaky na svete sú práve tie v Japonsku. Volajú sa Shinkansen a dosahujú rýchlosť až 300 km/h. Jazda bude ďalším skvelým zážitkom, ktoré si z Japonska viete priniesť. Lístky sa dajú kúpiť na staniciach JR - JR Stations alebo online na stránkach - klook.com alebo rail.ninja.com. Ak cestujete počas sviatku, víkendu alebo v rušných hodinách, rezerváciu vopred určite oceníte. Po kúpe vám príde QR kód, ktorý si však na staniach JR musíte vymeniť za lístky, a to v automatoch! Ak sa vám stane, že zmeškáte svoj Shinkansen, môžete bezplatne nastúpiť na ďalší, ale nebudete mať nárok na rezerváciu miesta resp. starú miestenku. Vyberte si vozeň, ktorý je bez rezervácie. Tiež si viete lístok presunúť na skorší čas. Na staniciach sú všade anglické pisy, dokonca aj na nástupišti a vo vlakoch. Po príchode na nástupište si pozrite na svojom lístku číslo vozňa a podľa toho sa postavte do daného radu. Vo vlaku je nepísaná etiketa, že sú cestujúci počas cesty naozaj potichu. Ak potrebujete napríklad telefonovať, v uličkách nájdete vyhradené kabínky. Jedlo a pitie si do vlaku priniesť môžete, ale odporúčam také, ktoré nevonia.

3cadce49-9a32-4c37-8d80-6fb99ae8abffjpeg

Etiketa na verejnosti :

  • Vo väčšine domácností, hotelov, chrámov a ďalších budovách sa chodí na boso alebo v prezuvkách.
  • Smrkanie (fúkanie nosa) na verejnosti je považované za neslušné, uprednostňuje sa poťahovanie.
  • Pri jazde na eskalátore stojte vždy na správnej strane a neblokujte cestu
  • Vyhnite sa dlhému „zízaniu“ či ukazovaniu na ostatní
  • Zjednávanie - nie je zvykom
  • Tringelt - nie / môže byť považované za urážku
  • Nefotiť tváre/ľudí – opýtať sa
  • Vo väčšine reštaurácií sú k dispozícií mokré uteráčiky (oshibori), ktorými by ste si mali pred jedlom očistiť ruky
  • Je povolené srkanie a mľaskanie

Čo by ste mali jednoznačne vyskúšať počas vašej návštevy?

  • Miestnosti s hracími automatmi
  • Kúpiť si hračku z automatov (plastové guličky)
  • Nakuknút do hazardných salónov Pachinko
  • Ochutnať sushi v sushi bare
  • Jazda Shinkansenom
  • Ochutnať tradičný nápoj Sake, zelený čaj alebo domáce pivo (Asahi, Kirin, Suntory a Sapporo)
  • Jedlá: Miso polievka, Ramen, Udon, Tonkatsu, koláčiky Mochi,...

Tradičné suveníry z Japonska sú:

  • Maneki Neko je druh japonskej mačacej sošky, často z keramiky, ktorá má prinášať šťastie a bohatstvo svojmu majiteľovi. Tradične je zobrazená vo vzpriamenej polohe so vztýčenou prednou labkou. Niektoré verzie tejto sošky vedia kývať labkou. Toto gesto ruky je v japonskej kultúre chápané ako gesto pozvania, č priťahuje peniaze a zákazníkov. Môže byť v rôznych farbách. Zlatá, prináša šťastie v podnikaní. Červená prináša šťastie v zdraví. Biela šťastie v rodine
  • Skladacie vejáre, ktoré sú vyrobené z bambusu, papiera alebo látky a sú zdobené tradičnými japonskými motívmi.
  • Bábiky Daruma - Tieto malé bábiky so svojim zaobleným tvarom a ikonickými prázdnymi očami predstavujú vytrvalosť a šťastie. Japonci často používajú bábiky Daruma ako talizman.
  • Paličky
  • Japonská keramika
  • Čokolády KIT-KAT - Existuje veľa druhov, ktoré nájdete len v Japonsku. Napríklad matcha, príchuť sakury, wasabi, tekvice či melónu.
  • Matcha produkty - Matcha je druh práškového zeleného čaju
  • Tovar s tematikou - Anime a Manga, Pokémon, Super Mario, Godzilla, ...

 

Ak by ste mali ďalšie otázky alebo potrebovali poradiť s cestovným plánom, neváhajte ma kontaktovať :)