SK / Moje prvé kórejské BBQ

Kórejské BBQ je už známe po celom svete a patrí
 k zážitkom, ktoré určite odporúčam vyskúšať :)  



Dobre si však pamätám
na našu prvú návštevu Južnej Kórey a prvé BBQ, na ktoré nás zavolal náš lokálny priateľ. Bola to pre nás nová skúsenosť, pri ktorej sme obaja boli trochu neistí,
pretože sme nevedeli, čo a ako sa robí.
Preto vás v tomto článku pozývam na spoločné kórejské BBQ !
Popíšem jeho základy, prílohy, prípravu a etiketa stolovania.


8ed04f5b-5b06-4a6c-84ba-e4418cf54970jpeg

Je veľmi jednoduché spoznať reštauráciu, ktorá takéto jedlo ponúka. Každý stôl má vlastný gril a systém odsávania, ktorý visí zo stropu. Väčšina reštaurácií je otvorená len popoludní/večer, ale určite nájdete aj také, ktoré sú otvorené aj v čase obeda. Vo veľkých mestách je veľa reštaurácií, ktoré ponúkajú aj menu v anglickom jazyku.

Ak vstúpite do reštaurácie, obsluha sa obvykle opýta koľko vás bude a následne vás usadí k stolu. Menu vám prinesú automaticky. Ak na stole nájdete malé tlačidlá, nebudete musieť na čašníka mávať alebo ho osloviť. Tieto tlačidlá slúžia ako zvončeky na privolanie obsluhy.

b6dd860d-c71d-4b4c-9d06-4df788e73b27jpeg

Pri objednávke si vyberáte druh mäsa (marinované, bravčové, kuracie, hovädzie,...). Ako prílohu sme automaticky bez objednávky dostali ryžu, polievku, šalátové listy a malé tanieriky - so zeleninou, omáčkou, kimchi, šalátom, ...

Vidličky vo veľkých mestách a turistických oblastiach možno nájsť, ale v Kórei používajú na jedenie paličky a namiesto noža nožnice. Áno, nožnice :) - na "krájanie" mäsa alebo zeleniny na menšie kúsky. Na grilovanie sme dostali aj kliešte, ktorými sa dá mäso na gril. Paličky a servítky nájdete v bočnom šuplíku alebo v malej škatuľke na stole.

7d197acc-07ab-429f-9e5c-f44369e4b5d5jpeg

V niektorých reštauráciách máte k dispozícii tiež self bar, kde si môžete vybrať/doplniť prílohy alebo vodu. Vodu vám väčšinou prinesú zadarmo. Považuje sa za nezdvorilosť, ak si vezmete viac a na konci necháte na tanieri. Môžu za to dokonca účtovať aj poplatok.

fda805a2-7872-46e5-a540-e7746050d901jpg

Ešte by som sa rada vrátila k paličkám a spomenula, že pichanie paličiek do jedla a ryže je nevhodné a treba sa tomu vyhnúť. Nezabúdajme ani na to, že paličky sa neolizujú. Tiež sa nimi neukazuje. Ak na seba nechcete upozorňovať (čo získate aj tak, najmä ak navštívite reštauráciu mimo turistických oblastí :) ), potom sa vyhnite aj hlasnému fúkaniu nosa.


Ako grilovať mäso?

Začnite tým, že si zoberiete kliešte a pomocou nich umiestnite mäso do stredu grilu. Počas pečenia občas otočte (nie však príliš často). Ak už mäso dostane farbu, zoberte si nožnice a pokrájajte ho na malé kúsky. Následne ho odhrňte na strany. Vo väčšine reštaurácií vám však personál ochotne pomôže a mäso ugriluje za vás.


74aba7b8-e864-4c72-a6fb-9f78b0cb1467jpeg

Prílohy:

- Zelenina - spolu s mäsom vám prinesú aj prílohy formou zeleniny, ktorá sa griluje. Vo väčšine prípadov ide o hríby, cesnak, cibuľu a kimchi. Ak je gril rozpálený, odporúčam vám ich grilovať na okraji, aby sa nespálili.

- Listy šalátu "Sangchu" / listy Perilly "Ggannip"/prezývaná aj ako čierna žihľava (majú jedinečnú silnú chuť) - sú listy, ktoré neslúžia ako obloha, ktorú poznáme z domu. Zoberte si jeden list a vložte doň mäso, ryžu, omáčku, prílohu a následne to cele zabaľte - spravte akúsi guľku. (viď na fotke)

Ostatné prílohy som vám opísala na webe :)


12bbebb3-9c22-4974-92f4-44b7b7cef78djpeg

Ďalšou zaujímavosťou je, že sa účet neplatí pri stole. Pri vchode nájdete malý pult, kde vás čaká personál a účet zaplatíte. V Južnej Kórei často platí najstarší člen alebo sa pri platení striedajú (napr.
spolupracovníci). Ak ste skupina, o delenie účtu nežiadajte priamo pri platení. U domácich je zvykom, že jeden člen vyplatí celý účet a potom ho môžu zdieľať vonku alebo vo firme.

A dať či nedať tringelt? V krajine to nie je zvykom a ani nie je povinný. V niektorých tradičných reštauráciách, hlavne staršia generácia ho môže považovať dokonca za neslušný. Ale ak sa rozhodnete personál oceniť (hlavne v turistických lokalitách), určite sa vám poďakuje hlbokým úklonom a úsmevom.



Tento štýl stravovania odráža spoločenský charakter kórejskej kultúry
. Ľudia si užívajú spoločné posedenie pri pive/Soju s priateľmi alebo s rodinou. Je zvykom, že sa jedlo objednáva spoločne a následne delí (nie ako u nás osoba/porcia).
Verí sa, že formuje vzťahy medzi ľuďmi – v rodine, na pracovisku a pomáha pri socializácii.