SK/ Kultúra kávy v Južnej Kórei

Kultúra kávy v Južnej Kórei

Káva sa do Kórey dostala koncom 19.storočia. Zo začiatku si ju kvôli jej vysokej cene, vychutnávali iba ľudia z vyššie postavených kruhov spoločnosti. Pre bežných ľudí sa stala dostupnou jej instantná verzia počas kórejskej vojny, keď ju do krajiny priviezli americké vojská. Obrovský zlom v kultúre kávy a kaviarní nastal v roku 1999, kedy sa v krajine (v Soule) otvorila prvá prevádzka celosvetovo známej značky kávy a kaviarní - Starbucks. Aj keď dodnes Kórejčania obľubujú instantnú kávu, z ktorej existuje niekoľko druhov a domácich značiek (napr. značka Maxim), západný reťazec ukázal, ako sa dá káva vychutnať v kaviarni alebo jednoducho zobrať so sebou.

V dnešnej dobe nájdete kaviareň na každom, ale že naozaj na každom rohu. Niekedy môžete vidieť aj 2 alebo 3 značky kaviarní vedľa seba resp. v jednej budove. Vo veľkomestách existuje niekoľko veľkých a známych reťazcov ale nájdete tu aj malé, útulné kaviarne. Niektoré majú tradičnú architektúru a niektoré modernú alebo tematickú. Pre Kórejčanov v dnešnej dobe ísť na kávu nie je iba o jej konzumácií, ale niečo viac. Je to akoby zážitok z toho celého - prostredie, vzhľad kávy, životný štýl či relax. Stala sa symbolom západu a stretávania sa rodín či priateľov. Niektoré kaviarne dokonca ponúkajú zvlášť poschodie, ktoré slúži ako študovňa. Častokrát vidíte študentov ako sedia pri káve, knihách či laptope a učia sa.

K obľúbeným kávam jednoznačne patrí Iced Americano, o ktorom som pred príchodom do Južnej Kórey nepočula. Ak sa u nás povie ľadová káva, predstavíme si kávu so zmrzlinou a šľahačkou. Tu je ľadová káva odlišná. Skladá sa z malého espressa (ak chceme silnejšiu tak z dvoch), vody a ľadu. Jej vzhľad by som prirovnala k poháru Coca-coly s ľadom. Tento druh kávy je obľúbený počas leta, ale čo nás prekvapilo najviac, že aj počas zimy. Naša prvá návšteva v Južnej Kórei bola v mesiaci január, a keď sme si od čašníčky vypýtali dve kávy, automaticky nám doniesla veľké Iced Americano. Viete si predstaviť náš pohľad. Mysleli sme si, že sa pomýlila a doniesla nám 2x colu :) 113f89e9-0134-4056-9662-112c0d9cbb42jpegpng

K ďalším obľúbeným kávam patrí Matcha Latte. Matcha je mletý prášok zo zelených čajových lístkov, ktorý sa zmieša s mliekom. Pije sa buď teplý alebo ako ste správne uhádli, s ľadom.

af9553ea-8c00-4012-b8eb-2229afb46d66jpegpng

Kórejčania obľubujú aj sladké nápoje ako sú rôzne milkshaky alebo frappuccino. Tiež si radi doprajú sladkosť vo forme dezertu či koláča. Niektoré koláče vyzerajú naozaj chutne, ale niektoré sú až príliš sladké a farebné - veľa krému, sirupu, masla, farbív. Niekedy mám v kaviarni pocit, že si ten koláč kúpia iba kvôli fotke, pre nejakú tú známu sociálnu sieť :) 

V celej krajine nájdete aj reťazce pekárni, ktoré ponúkajú kávu a sladké aj slané pečivo. V niektorých z nich nájdete dlhé bagety alebo menší chlebík podobný k tomu nášmu, ale nie sú takým konzumným tovarom, ako u nás doma. Ak si aj kúpite napríklad slané pečivo s párkom vo vnútri, môže sa stať, že po zahryznutí pocítite sladkú chuť. Podobné pečivo k nášmu malému chlebíku nájdete tiež, ale obľúbenejšia a dostupnejšia varianta je toastový chlieb. Pečivo, ktoré v obchode upútalo moju pozornosť, je toastový chlebík plnený krémom a jahodami :)

Ako som už spomínala, v Južnej Kórei nájdete rôzne druhy kaviarní. Napr.: tradičný kórejský štýl, môžu pripomínať záhradku pokoja, sú celé čierno biele v štýle 2D alebo Vám v niektorých z nich posedenie spríjemnia zvieratká ako sú napr. mačky, psy, surikaty. 

Počas Vašej návštevy odporúčam, aby ste si určite vyhľadali obľúbené, jedinečné či tematické kaviarne, ktoré následne navštívite a vychutnáte si dobrú kávu a dezert :)


6cd6b53b-26af-4264-8d92-1ccb2684f6ffjpegpng