SK/ Ako sa šoféruje v Južnej Kórei?

Prenajať si auto v Južnej Kórei je jednoduchá záležitosť. No šoférovanie s mierne odlišnými pravidlami, je už trochu ťažšia. :) 

V tomto článku Vám opíšem, aké je to šoférovať a požičať si auto v Južnej Kórei.
 Zhrniem Vám moje tipy a rady, ktoré sa vám zídu počas šoférovania.


(Niektoré informácie v článku sú osobným pohľadom autora. Oficiálne pravidlá sa dočítate na internete.)

  Prenajať si auto môžete na letiskách, autobusových či železných staniciach ale aj v mestách. Najjednoduchším spôsobom je rezervácia online. Hlavné požičovne v krajine sú „Lotte rent a car“ a „SK rent a car“. Ceny sú odlišné a finálna kalkulácia závisí, napríklad od typu auta či počtu dní.

My sme si auto počas nášho prvého týždňa v meste Busan, prenajali od - „Lotte rent a car“. Túto agentúru sme použili aj na prenájom auta na ostrove Jeju.

Požiadavky na prenájom auta:

·         Vek vodiča musí dosahovať 21 rokov (ak máte menej ako 25 rokov, môžete platiť príplatok               za mladého vodiča)

·         Musíte mať medzinárodný vodičský preukaz (vydaný na Slovensku)

·         Musíte sa zároveň preukázať pasom a niekedy aj domácim vodičským preukazom

·         Vlastná kreditná karta (vystavená na meno vodiča) 

Preukázať sa pasom, musia aj spolujazdci.

 


  „Google mapy“ v Južnej Kórei fungujú minimálne a na navigáciu sú nepoužiteľné.

Odporúčam si stiahnuť aplikáciu „NAVER map“ alebo „Kakao map“. Obe sú dostupné v angličtine. 


Rýchlostné limity

môžu byť odlišné podľa lokality, kde sa nachádzate. 

  • Rýchlostné cesty – pohybujú sa od 100 do 120 km/h
  • Mimo mesta/obce – 80 km/h
  • Mesto – pohybuje sa od 60 do 80 km/h 

  V Južnej Kórei som počas môjho pobytu ani raz nevidela policajta, ktorý by meral rýchlosť manuálne. Radary sú umiestnené na určitých úsekoch na ceste ale zároveň sú stále vyznačené tabuľou alebo priamo v aplikácií. 


  Našťastie sa v Južnej Kórei šoféruje na rovnakej strane ako u nás, čiže napravo. Šoférovanie ako také je bezpečné, cesty sú dobré a šoféri sú zvyčajne ohľaduplní. Vo veľkých mestách ako Soul a Busan, sa Vám môžu zdať trochu arogantní. Nezľaknite sa, trúbenie je častým prejavom. A zaraďovanie do vedľajšieho pruhu? To je niekedy nemožné, pretože vodiči majú tendenciu sa lepiť jeden na druhého, aj keď vidia, že vy sa tam potrebujete preradiť. 

 

Počas jazdy existujú 3 odlišnosti, ktoré ma najviac prekvapili a zároveň vždy potrápia.

1.     Prvou takou je, že tu neexistuje pravidlo pravej ruky. Proste ideme buď všetci naraz a nejako „zázračne“ sa obídeme, alebo idem len pomalšie a predpokladám, že aj ten druhý vodič chce ísť :)

2.     Druhá odlišnosť je odbočenie doľava. V križovatke naň (vo väčšine prípadoch) potrebujete zvlášť svietiaci semafor (zelená šípka vľavo).

3.     Posledná odlišnosť je odbočenie doprava, ktoré môžete vykonať aj na červenú. Ale chodci cez prechod pred vami, musia mať červenú a prechod napravo, kam odbáčate, musí byť prázdny.

Všetky autá sú novšie a majú automatickú prevodovku. 


Mýto a mýtne brány

Mýtne brány nájdete aj vo veľkomestách alebo aj pri vjazde na mosty. Sú podobné k tým, ktoré poznáme v Chorvátsku.  Diaľničné mýto platíte v okienku - hotovosťou, domácimi kreditnými kartami (nie naše Visa a pod.) alebo Hi-Pass kartou. Keď sa blížite k mýtnej bráne, existujú dva typy jazdných pruhov: modrý pruh je určený pre autá, ktoré sú vybavené palubnou jednotkou Hi-Pass, ktorá zautomatizuje celý proces. Ostatné pruhy sú pre autá bez tejto jednotky (hotovosť, karta).
Pri vjazde si zoberiete lístok a pri výjazde Vás čaká personál, ktorému mýto zaplatíte

Občas sa stane, že pri vjazde Vám automat nevydá lístok alebo sa pomýlite a zvolíte modrý pruh. V tomto prípade si stačí pozrieť a zapamätať názov brány, ktorou ste zišli na rýchlostnú cestu a následne ho personálu povedať alebo ukázať.


Ďalšie postrehy z ciest:

Cesty, tunely či križovatky sú vybavené kamerami. Ak sa dopustíte dopravného priestupku, bude Vám účtovaný poplatok, resp. Vašej požičovni a ona obratom strhne platbu z Vašej kreditnej karty.

Jazda na diaľnici je tiež trochu odlišná ako u nás. Naše predpisy dovoľujú predchádzať len zľava, ale tu to nevidím. Každé auto iba pokračuje vo svojom pruhu a ak má prekážku zaradí sa vedľa. 

Osobitnú pozornosť venujte v mestách modrým pruhom! Sú LEN pre autobusy. Ak sa tam náhodou „ocitnete“ , šofér autobusu Vás vytrúbi tak, že ani vlastné slovo nebudete počuť :)

Ja osobne požičanie auta vo veľkomestách neodporúčam. Časté sú zápchy a problémom sú aj parkovacie miesta, ktoré sú zbytočne drahé a občas ich máte problém zaplatiť našimi kartami, ako sú Visa či Mastercard. Odporúčam skôr využiť autobus alebo metro.  

Ak si chcete auto požičať, najlepšia voľba je mimo veľkých miest alebo na ostrove Jeju.
Autom ho viete pochodiť aj za jeden víkend. Viac o tomto krásnom ostrove nájdete na mojej web stránke.

 



Po Európe mám najazdených veľa kilometrov, ale tu keď si mám sadnúť za volant... no čo Vám poviem? ...- stres :) . Je veľa vecí, na ktoré musíte dávať pozor, práve v rovnakej chvíli. Sledovať navigáciu ale zároveň aj cestu, autá okolo Vás, semafory atď.

Dúfam, že Vám moje postrehy z ciest v Južnej Kórei pomôžu a vychutnáte si túto krásnu krajinu, či už autom alebo iným dopravným prostriedkom  ♡

517a1f1a-a55b-491a-9f88-edd82dc2dfb0jpeg

Ak máte ďalšie otázky, neváhajte ma kontaktovať cez e-mail. :)