HU/ Milyen az autóvezetés és az autóbérlés Dél-Koreában?

Autóbérlés Dél-Koreában egyszerű dolog. De a picit más szabályokkal való vezetés, már egy kicsit nehezebb. :)

Ebben a cikkben leírom nektek, milyen autót vezetni Dél-Koreában, esetleg Jeju-szigetén. Összefoglalom tippjeimet és tanácsaimat, amelyekkel vezetés közben találkozhattok.

(A cikkben szereplő információk egy része az én személyes leírásom. A hivatalos szabályokat az interneten olvashatjátok.)

 


Autót bérelni lehet repülőtereken, busz- vagy vasútállomásokon, de városokban is. A legegyszerűbb módja az online foglalás. Az országban a fő kölcsönző cégek a "Lotte rent a car" és az "SK rent a car". Az árak eltérőek, és a végső ár, például az autó típusától vagy a napok számától függ.

Mink az első hetünk alatt Puszanban, a "Lotte rent a car"-tól béreltünk autót. Ezt az ügynökséget használtuk autóbérlésre Jeju-szigetén is.

Autóbérlési követelmények:

• A sofőr életkora 21 év (25 éven aluliak esetén „fiatal sofőr“ pótdíjat fizethettek)

• Nemzetközi jogosítvány (Otthon kiállított)

• Be kell mutatni az útlevelet és néha a belföldi jogosítványt is

• Saját hitelkártya (a vezető nevére kiállított)

Utasként az útlevelemet is fel kellett mutatnom! Így a többi utastársnak is fog majd kelleni.

 


A "Google térképek" Dél- Koreában minimálisan működnek, és használhatatlanok a navigációhoz.

Javaslom a "Naver map" vagy a „Kakao map“ alkalmazás letöltését. Mindkettő elérhető angol nyelven. 


A sebességkorlátozások eltérőek lehetnek attól függően, hogy hol tartózkodtok. 

Gyorsforgalmi utak - 100 és 120 km/h között

Városon/falun kívül - 80 km/h

Város – 60 és 80 km/h között mozog

 

Tartózkodásom alatt, egyszer sem láttam rendőrt manuálisan mérni a sebességet. Az út egyes szakaszain gyorsaság mérőket helyeznek el, amelyek ugyanakkor továbbra is táblával vagy közvetlenül az alkalmazásban vannak megjelölve.
 


Dél-Koreában szerencsére ugyanazon az oldalon zajlik a vezetés, mint otthon, vagyis a jobb oldalon. A vezetés biztonságos, az utak jók, és a járművezetők általában figyelmesek.
Az olyan nagyvárosokban, mint Szöul és Puszan, kissé arrogánsnak találhatjuk őket. Ne ijedjetek meg, a dudálás gyakori megnyilvánulás. És beállni a másik sávba? Ez néha lehetetlen, mert a sofőrök akkor is ragadnak egymáshoz, ha látják, hogy te be szeretnél állni.
 

Vezetés közben 3 különbség van, ami a legjobban meglepett és egyben mindig zavar.

1. Az első az, hogy nincs jobb kéz szabály. Csak vagy egyszerre megyünk és valahogy "csodával" megkerüljük egymást, vagy csak lassabban megyek és feltételezem, hogy a másik is menni akar:)

2. A második különbség a balra fordulás. A kereszteződésben (a legtöbb esetben) megvilágított közlekedési lámpára van szükségetek (zöld nyíl, amely bal oldalra mutat).

3. Az utolsó különbség a jobbra fordulás, amit piros lámpánál is megtehetsz. De az előtted átkelő gyalogosoknak piros lámpának kell lennie, a jobb oldali átkelőnek pedig üresnek kell lennie.

 

Minden autó újabb és automata sebességváltóval rendelkezik.

 


Útdíjak és a fizetőkapuk

A nagyvárosokban vagy a hidak bejáratánál is találhattok fizetőkapukat. Hasonlóak a horvátországiakhoz. Az autópályadíjat az ablaknál fizetitek - készpénzzel, belföldi hitelkártyával (nem a Visa, stb.) vagy Hi-Pass kártyával. A fizetőkapuhoz közeledve kétféle sáv létezik: a kék sáv a teljes folyamatot automatizáló Hi-Pass fedélzeti egységgel felszerelt autóké. A többi sáv az ezen egység nélküli autóknak szól (készpénz, kártya). A bejáratnál jegyet veszel, a kijáratnál pedig a személyzet vár rád, akinek kifizeted az útdíjat. Néha megesik, hogy a gép nem ad ki jegyet a bejáratnál, vagy hibázol és a kék sávot választod. Ebben az esetben csak meg kell nézni a kapu nevét (az aplikációban lehet), amelyen keresztül bementél a gyorsforgalmi útra, majd elmondani vagy megmutatni a személyzetnek.


Egy pár javaslat a végére:

Az utak, alagutak és kereszteződések kamerákkal vannak felszerelve. Ha közlekedési szabálysértést követsz el, illetéket számítanak fel, ill. a kölcsönző cégnek, és ezt levonhatják a hitelkártyádról.

Az autópályán való vezetés is kicsit más, mint otthon. Szabályaink csak balról engedik kielőzni a másik autót, de én ezt itt nem látom. Minden autó csak a saját sávjában halad tovább, és ha akadály van, átmegy a másik sávba.

A városokban nagyon ügyeljetek a kék csíkokra az úton! Ezek a sávok/csíkok CSAK autóbuszoknak vannak. Ha véletlenül ott "találod"magadat, a buszsöfőr úgy dudál majd, hogy a saját szavaidat se hallod :)

Én személy szerint nem ajánlom az autóbérlést a nagyvárosokban. Gyakoriak a forgalmi dugók és gondot okoznak a parkolóhelyek is, amelyek szükségtelenül drágák, és néha gondot okoz a Visa vagy Mastercard kártyáinkkal történő fizetés. Javaslom inkább az autóbusz vagy a metró használatát.

Ha autót szeretnétek bérelni, a legjobb megoldás a nagyvárosokon kívül van, vagy Jeju-szigetén. Egy hétvége alatt bejárhatod autóval. Honlapomon többet megtudhatsz erről a gyönyörű szigetről.

 


Sok kilométert tettem meg Európában, de itt, amikor autóba kell ülnöm... mit mondjak, tiszta para vagyok. Sok dologra kell egyszerre odafigyelni. A navigáció, az út, a körülöttem lévő autók, a közlekedési lámpák stb.

Remélem, hogy a Dél-Koreai utakon végzett megfigyeléseim segítenek Nektek, és élvezni fogjátok majd ezt a gyönyörű országot akár autóval, akár más közlekedési eszközzel is ♡



Ha további kérdésetek van, forduljatok  hozzám bizalommal ♡


517a1f1a-a55b-491a-9f88-edd82dc2dfb0jpeg