HU/ Koreai BBQ - egy „kötelező“ élmény, ha ide utazol.

A koreai BBQ már az egész világon híres, és mindenképp egy „kötelező“ élmény, ha ide utazol. Mi is kipróbáltuk ezt a fajta vacsorát, és nagyon tetszett.



  De tisztán emlékszem az első dél-koreai látogatásunkra és az első vacsorára, amikor egy barátunk meghívott egy grillezésre. Új élmény volt számunkra, de kicsit elbizonytalanodtunk, mert fogalmunk sem volt, hogy mit és hogyan csináljunk.

Éppen ezért, ebben a cikkben egy közös koreai BBQ-ra hívlak benneteket - Leírom az alapjait, köreteit, elkészítését és bemutatok néhány étkezési etikettet is.


8ed04f5b-5b06-4a6c-84ba-e4418cf54970jpeg

Az ilyen étkezést kínáló éttermet nagyon könnyű megismerni és megtalálni. Minden asztal saját grillsütővel és elszívórendszerrel rendelkezik. A legtöbb étterem csak délután/este nyit ki, de biztosan találtok majd ebédidőben is nyitva tartó éttermeket. A nagyvárosokban rengeteg étterem található, amely angol nyelvű menüt is kínál.

Dél-Koreában nem annyira szokás hozzánk hasonlóan integetni vagy megszólítani a pincért. Az asztalokon csengő található, amelyet minden alkalommal meg kell nyomni, ha a pincért szeretnéd magadhoz hívni.

b6dd860d-c71d-4b4c-9d06-4df788e73b27jpeg

Rendelés során a hús típusát választod ki (pácolt, sertés, csirke, marha,...). Köretként rizst, levest, salátalevelet és kis tányérkákat kaptunk - zöldségekkel, szósszal, kimchivel,...

A villák nagyvárosokban és turista területeken megtalálhatóak, de Koreában az evéshez pálcikát használnak és kés helyett pedig ollót. Igen, ollót :)  - a hús kisebb darabokra vagy zöldségek vágására szolgál. A BBQ-hoz kaptunk még csipeszt, amellyel a grillre helyeztük a húst. Az evőpálcikákat és a szalvétákat, egy kis dobozban az asztalon, vagy az asztal oldalán, egy fiókban találjuk. 

7d197acc-07ab-429f-9e5c-f44369e4b5d5jpeg

Egyes éttermekben ún. "self bar" is található, ahol köreteket választasz magadnak, vagy vizet csapolhatsz. Udvariatlanság többet venni és a végén a tányéron hagyni. Néhol pedig az el nem fogyasztott élelmiszerekért díjat számíthatnak fel. 

fda805a2-7872-46e5-a540-e7746050d901jpg

Szeretnék még visszatérni az evőpálcikához is, és megemlíteni, hogy az evőpálcikákat élelmiszerbe és rizsbe szúrni nem helyénvaló, és ezt kerülni kell. Ne feledd azt sem, hogy az evőpálcikát nem nyalják, és nem használják arra, hogy valaki másnak átadják az ételt, vagy mutogassunk velük. Ha nem akarod felhívni magadra a figyelmet (amit meg is kapsz, főleg ha a turista területeken kívül látogatsz el egy étterembe), akkor kerüld a hangos orrfújást is.


Hogyan grillezzük a húst?

A csipesz segítségével helyezd a húst a grill közepére. Sütés közben időnként megforgatjuk (de ne túl sokszor). Az "alap" sütés után a húst fel kell vágni - ollóval, kis darabkákra, majd át kell helyezni a grill oldalára. A legtöbb étteremben a személyzet szívesen segít és grillezi majd a húst.


74aba7b8-e864-4c72-a6fb-9f78b0cb1467jpeg

Köretek:

- Zöldség : A hús mellé olyan zöldségeket is hoznak, amelyeket grillezni kell. A legtöbb esetben ezek gomba, fokhagyma, hagyma és kimchi. Ha forró a grill, azt tanácsolom, hogy a szélén grillezd őket, nehogy megégjenek.

- Salátalevelek "Sangchu" / Perilla levelek "Ggannip" (becenevén Fekete csalán, egyedi erős ízük van) - Ezek a salátalevelek nem szolgálnak az általunk ismert saláta köretként. A húst "tekerjük" majd beléjük. (ún. kis hamburgert csinálunk). Mártást vagy rizst is adhatunk hozzájuk. (lásd a fotót)

A többi  köretet a weboldalon írtam le nektek :)


12bbebb3-9c22-4974-92f4-44b7b7cef78djpeg

További érdekesség, hogy a számlát nem az asztalnál fizetik ki. A bejáratnál találsz egy kis pultot, ahol ki tudod fizetni a számlát. Dél-Koreában gyakran a legidősebb tag fizet, vagy felváltva fizetnek (például a kollégák). Ezután megoszthatják a számlát kint vagy egy másik vállalkozásban, de nem közvetlenül fizetéskor kérik a felosztást.

És illő borravalót adni? Az országban nem szokás, nem is kötelező. De ha mégis úgy döntesz, hogy adsz némi aprópénzt, a személyzet mély meghajlással és mosollyal jutalmaz majd.



Ez az étkezési stílus a koreai kultúra szociális természetét tükrözi. Így az emberek szívesen ülnek egy sör/Soju mellett a barátokkal vagy a családdal. Úgy gondolják, hogy alakítja az emberek közötti kapcsolatokat - a családban, a munkahelyen és segíti a szocializációt. A koreaiak mindig együtt rendelnek, aztán megosztják az ételt. Nem szokás külön adagokat rendelni, mint nálunk.

Gyakori, hogy a munkacsoport munka után a városba megy. Általában hétköznap, 18:00 óra után mennek. Az este során több vállalkozást is meglátogatnak, például 3-4 éttermet, és bárokat is. Az este általában egy karaoke bárban ér véget. Meglehetősen udvariatlanság visszautasítani egy ilyen meghívást, különösen, ha egy felettes is jelen van.

Manapság már koreai éttermet találunk nálunk, vagy a környező országokban is. De én mégis nagyon remélem és kívánom Nektek, hogy egy nap ezt itt, Dél-Koreában is megtehetitek majd :)

c6aa74c5-3999-4ab6-ba83-0f171197b82fjpeg