HU/ Kávékultúra Dél-Koreában

Kávékultúra Dél-Koreában

A kávé a 19. század végén került Koreába. Kezdetben magas ára miatt csak magasabb társadalmi körökből származók élvezték. Változata a koreai háború idején vált elérhetővé a hétköznapi emberek számára, amikor az amerikai csapatok behozták az országba. A kávé- és kávézókultúrában óriási fordulat következett be 1999-ben, amikor az országban (Szöulban) megnyílt a világhírű kávé- és kávézómárka, a Starbucks első kávézója.
A koreaiak még ma is szeretik az instant kávét, amiből többféle, hazai márka is létezik (pl. Maxim márka), de a nyugati lánc megmutatta, hogyan lehet kávét kávézóban elfogyasztani vagy egyszerűen elvinni.


Manapság minden sarkon találsz egy kávézót. Néha 2 vagy 3 kávézómárkát lehet látni egymás mellett, ill egy épületben. A nagyvárosokban több nagy és jól ismert üzletlánc működik, de itt is találhatunk kicsi, hangulatos kávézókat. Némelyik hagyományos építészettel rendelkezik, míg néhány modern vagy tematikus.
Manapság a koreaiak számára a kávézás nem csak a kávé fogyasztása, hanem valami több. Mintha megtapasztalnák az egészet – a környezetet, a kávé megjelenését, az életmódot vagy a kikapcsolódást. A nyugati stílus és a családok/ barátok találkozásának szimbólumává vált.

Néhány kávézó külön emeletet is kínál, amely dolgozó/tanuló szobaként szolgál. Gyakran látni a diákokat, akik kávéval, könyvekkel vagy laptoppal ülnek és tanulnak.

A népszerű kávék közé mindenképp tartozik az Iced Americano, amiről nem is hallottam, mielőtt Dél-Koreába jöttem. Ha azt mondjuk, jeges kávé, akkor eszünkbe jut a kávé fagylalttal és tejszínhabbal. Itt a jeges kávé más. Egy kis presszóból (ha erősebbet akarunk, akkor kettőből), vízből és jégből áll. A megjelenését egy pohár jeges Coca-Colához hasonlítanám. Ez a kávéfajta nyáron népszerű, de a legjobban az lepett meg minket, hogy télen is kapható és épp úgy népszerű. 113f89e9-0134-4056-9662-112c0d9cbb42jpegpng

Első látogatásunk Dél-Koreában januárban volt, és amikor két kávét kértünk a pincérnőtől, automatikusan hozott nekünk 2 nagy Iced Americanót. Szerintem el tudtok minket képzelni, hogy néztünk egymásra ebben a szituban. Azt hittük, hibázott, és hozott nekünk 2x Coca-colát ????

Más népszerű kávék közé tartozik a Matcha Latte. A Matcha zöld tealevél őrölt por, amelyet tejjel kevernek össze. Melegen isszák, vagy jól sejtitek – jéggel.

af9553ea-8c00-4012-b8eb-2229afb46d66jpegpng

A koreaiak szeretik az édes italokat (például a különféle turmixokat vagy a frappuccinót), de szívesen kényeztetik magukat édesség, desszert vagy sütemény formájában is. Néhány sütemény nagyon finomnak tűnik, de vannak, amelyek túl édesek és színesek – sok tejszín, szirup, vaj, színezékek. Néha úgy érzem a kávézóban, hogy a sütit  csak a fotó kedvéért veszik meg, valamelyik híres közösségi oldalra :)

Országszerte találhatunk olyan pékségláncokat is, amelyek kávét, édes-sós péksüteményeket kínálnak. Némelyikben megtalálható a miénkhez hasonló hosszú bagett vagy kisebb kenyér, de ezek nem olyan fogyasztási áruk, mint nálunk. Ha veszel például egy sós péksüteményt, amiben virsli van, előfordulhat, hogy harapás után édes ízt érzel majd. Kis kenyerünkhöz hasonló péksüteményeket is találhatunk, de a népszerűbb és megfizethetőbb lehetőség a "toast" kenyér. A péksütemény, ami felkeltette a figyelmemet a boltban, egy tejszínnel és eperrel töltött "toast" kenyér volt  :)

Mint már említettem, Dél-Koreában különböző típusú kávézókkal találkozhatunk. Például: hagyományos koreai stílus, emlékeztethetnek egy kertre, 2D-s stílusban mind fekete-fehérek, vagy van köztük olyan állat barát kávézó is, amelyben az állatok teszik kellemesebbé az ülést, mint pl. macskák, kutyák, szurikáták.

Azt javaslom, hogy látogatásod során mindenképpen keress olyan népszerű, egyedi vagy tematikus kávézókat, amelyekbe majd ellátogatsz, és jó kávét és desszertet fogyasztol :)

6cd6b53b-26af-4264-8d92-1ccb2684f6ffjpegpng