HU/ Japán meglátogatása Dél-Koreából

Jelenleg Dél-Koreában tartózkodtok és el szeretnétek látogatni néhány napra Japánba is? Nagyon könnyű megtenni Szöulból vagy Busanból. Kétszer jártam Japánban, és itt most megosztom veletek a tapasztalataimat.

907e4b79-aa81-4c5c-a284-8b49e9ed37d4jpeg
(Arakura Sengen Park)

Az első utam 5 napos volt, meglátogattam Oszakát, Kiotót és Tokiót. A második utam is Oszakából indult, ahonnan utunkat a Mt. Fuji és a Kawaguchi-tó környékén folytattuk, majd Tokióba utaztunk.

Busanból repülővel, körülbelül egy óra alatt tudtok eljutni Oszakába. Japánba a szlovák és magyar állampolgároknak jelenleg nincs szükségük vízumra, de természetesen utazás előtt mindig ellenőrizzétek az aktuális információkat. A https://www.vjw.digital.go.jp/ oldalon online regisztrációt készítettünk, hogy érkezés után ne vesztegessük az idöt a reptéren sorban állással és a papírok kitöltésével. Az oldalon lehet regisztrálni, egészségi állapotra hivatkozni, árut/poggyászt bejelenteni és kitölteni a szükséges bevándorlási adatokat. Ezután egy QR-kódokat kaptok így érkezéskor a repülőtér csarnokába keressétek a „QR kód” feliratot .

Oszakában érkezés után a reptéren vettünk ICOCA közlekedési kártyákat,melyeket azonnal fel is töltöttünk. Használhatod őket metrón és buszon egyaránt, de egyes üzletekben fizethetsz is.vele. Vannak más megnevezésűek is - Suica vagy Pasmo. Az Icoca más városokban és a fővárosban, Tokióban is működött.

Javaslom, hogy a repülőtéren váltsatok eurót, vagy vegyetek fel készpénzt ATM-ből. A hazai pénznem "Yen" (¥, JPY). A Visa kártyám nem mindig működött, előfordult, hogy nem ment át rajta a fizetés. Hogy ne érjen kellemetlen meglepetés legyen kéznél inkább többféle fizetési kártya és készpénz.

Internet/adatcsomag: a repülőtéren bérelhettek egy „Pocket WiFi”-t vagy egy SIM-kártyát . Utazás elött az Amazonon keresztül is rendelhettek SIM-kártyát. Dél-Koreával ellentétben itt nincs mindenhol WiFi,de müködik pl. éttermek, kávézók, metró, repülőtér helységeiben.

A "Google Maps" jól működik a navigációhoz. Hibátlanul elvezet A-ból B-be akár metróval, busszal, vonattal vagy gyalogosan.

"Rail Pass / JR Pass" érdemes-e vagy sem? - Ez attól függ, hogy látogatásotok során hányszor szeretnétek vonattal közlekedni. Az interneten találhattok online számológépeket, amellyel kiszámíthatjátok külön-külön az utazás költségeit. Ezután nem árt összehasonlítani a vonat jegyek árát a JR Pass összegével :)


Első látogatásom során 1 teljes napot töltöttünk Oszakában ,majd Kiotó követett és végül 3 nap Tokió zárt. A második látogatás hasonló volt, de Oszaka után beszúrtunk 2 csodálatos napot a Fuji hegység lábánál és csak ezután mentünk tovább Tokióba.

5ad67bc6-d804-4d8e-b25e-247caf817246jpeg
(Hozenji Yokocho)

Ha Japánban jártok, mindenképp javaslom Oszakát, mert magával ragadóan szép és tradicionális japán hangulatot áraszt magából. Tokió meglehetősen modern és forgalmas, de kisebb és hagyományos városrészek és utcák is megtalálhatóak benne.

A Kansai repülőtérről körülbelül 35 perc alatt lehet eljutni Oszaka központjába (Namba station) közvetlen gyorsvonattal Nankai-Limited Rapit. Jegyet vásárolhattok az állomás ablakaiban vagy az automatákból. Az ára 1300 JPY körül volt.

6b28a9ed-f5c7-4338-a1cb-a906e582c26cjpeg
( Shinsekai -Tsutenkaka)

Oszakában egy nap alatt sikerült megnézni:

  1. Osaka Castle
  2. Shinsekai rész(Tsutenkaku-torony)
  3. Nipponbashi Denden Town
  4. Kuromon Ichiba market
  5. Hozenji Yokocho street + Hozen-ji Temple
  6. Dotonbori - Ebisubashi híd, Don Quijote Dotonbori üzlet és a "Ebisu Tower Ferris Wheel" körhinta. 

Oszaka számtalan gyönyörű látnivalóit saját igényeitek szerint tervezhetitek meg, ellátogathattok még pl:

  • Universal Studios Japan
  • Kuchu Teien Obszervatórium/Umeda Sky Building
  • Osaka Aquarium Kaiyukan
  • Sumiyoshi Taisha
  • Shitennoji temple

c1fb87e3-2456-4d8c-a7d8-6c71db663d3ajpeg

(Dotonbori)


Kiotóba Shinkansen gyorsvonattal egy napra is ellátogathattok a Shin-Ōsaka állomásról. Az út ezzel a rakétával körülbelül 20 percig tart. Több infót a vonatokhoz a végén találtok még. :)

Kiotóban taxi szolgáltatást vettünk igénybe. Leinthetsz egy taxit az utcán, vagy használhatod  a "GO" alkalmazást. Busszal is lehet közlekedni: hátul szállsz majd fel, és elöl szállsz le. Felszálláskor vedd ki a jegyet az ajtónál lévő automatából, vagy érintsd oda az Icoca közlekedési kártyádat. Leszálláskor ismét érintsd oda a közlekedési kártyát a sofőrnél lévő beolvasóhoz, vagy add oda a jegyet és fizesd ki.

6fa1ea21-39c8-4a12-bd8c-356e670aed98jpeg

(Sanenzaka street + Ninenzaka Street)

Kiotó városában egy nap alatt a következöket sikerült megnéznünk:

  1. Fushimi Inari Taisha - ingyenesen látogatható, de mindenképpen ajánlom a látogatást kora reggel a turista tömeg miatt. Körülbelül 2 óra alatt megnézhetitek a fő részét, vagy egy kis túrával továbbhaladhattok.
  2. Sanenzaka utca + Ninenzaka utca
  3. Hokanji templom
  4. Pontocho
  5. Kinkakuji templom


Kiotó város valóban egyedülálló élmény, csodálatos hangulattal. Mivel rengeteg turistát vonz a város, azt javaslom, hogy kora reggel látogassatok meg olyan helyeket, amelyek lenyügözö látványukkal örökre beégetik magukat az emlékezetetekbe. (Fushimi Inari szentély, Sanenzaka utca/Ninenzaka utca).

 8f69352b-fe60-44b5-bde7-5fa9e0b19e27jpeg

(Fushimi Inari Shrine) 

További lélegzetelállító helyek Kiotóban:

  • Arashiyama Bambusz Erdő
  • Kiyomizu-Dera templom
  • Nijo kastély
  • Arashiyama Monkey Park Iwatayama
  • Kiotói Szamuráj és Nindzsa Múzeum
  • Nanzenji templom

Este jöhettek vissza Oszakába, ahogy mi is tettük, vagy gyorsvonattal folytathatjátok az utat a következő célotok felé.


Második látogatásom alkalmával kora reggel a Shinkansen vonattal a "Mishima Station"-re mentünk, ahonnan busszal jutottunk el "Kawaguchiko Station"-hoz. Az út körülbelül másfél óráig tartott. A közlekedés vagy a busz menetrendje ebben a régióban kicsit bonyolult volt, de sokan tudnak angolul, és a személyzet szívesen segít. A busz menetrendjét itt találjátok: https://www.japan-guide.com/bus/gotemba.html, a jegyeket pedig a "Mishima" állomáson vettük, természetesen online is megvásárolhatóak https://sekitori.jp/ hu/.

8434a5f6-7e1e-4d67-980b-35ff07f9c576jpeg

A "Kawaguchi"-tó és az összes turistahely közelében turistabuszok közlekednek, de kerékpárt is lehet bérelni (ehhez előzetes foglalás szükséges). A buszon a közlekedés hasonlóan működik mint Oszakában. Ebben a két napban meglátogattuk a tó környékét, majd a "Kitaguchi Hongu Fuji Sengen szentélyt", az "Arakura Sengen Parkot" és a "Shimoyoshida Honcho utcát". Utóbbi kettőnél a sok turista miatt itt is kora reggeli látogatást javaslok.

587bc07b-089e-4026-81f9-1d3703f3b116jpeg

(Shimoyoshida Honcho Street)


Mindkét Japán látogatásom során az utolsó állomásunk Tokió volt. Ez egy hatalmas modern város, amely magával ragad és elvarázsol.

653fe1a7-aa03-43fb-9078-6ad4e70be901jpeg

(Shibuya Crossing)

Példáu kezdjétek a napot reggel az "Ueno Parkban", és fokozatosan látogassatok el a következö pontokhoz:

  1. Nakamise Dori utca és Sensoji templom
  2. Hoppy Street – élvezd ki a vendégszeretetet egy hagyományos Izakaya-ban, és rendelj egy helyi "Hoppy Beer/Hoppy Drink" sört, amely "hasonló" a sörhöz, de alacsony alkoholtartalmú. Kóstolj hozzá például egy népszerű "Nikomi stew" gulyást vagy az Edamame zöld szóját.
  3. Tokyo Sky Tree - kilátás a városra - jegyet vásároljatok előre. A Fuji-hegyet is megtekinthetitek,  naplemente szerelmeseinek ez kihagyhatatlan alkalom.
  4. Egy este az "Akihabara kerületben"

512ba4a2-2317-4db8-8563-ac62bf65ae21jpeg

(Hoppy Street/Hoppy Beer)

A második nap a "Imperial Palace" és annak káprázatos kertjei, majd a "Yoyogi Park" és a "Meije Jingu Temple" megtekintésére nyílhat lehetőség. Ezután menjetek el a "Shibuya kerületbe", ahol megtaláljátok a világ legforgalmasabb gyalogos átkelőjét "Shibuya crossing" és a "Hachiko" kutyaszobrot. Az átkelön 1000-2500 ember halad át egyszerre egy zöld jelzésnél. Vásároljatok a közvetlen közelében lévő bevásárlóutcákban és próbáljátok ki a sushi bárokat. Itt található egy másik híres épület is, amely a városra nyújt kilátást, a "Shibuya Sky".

2a62b1e7-e3e4-4d48-b55b-f8829c86e515jpeg

(Shibuya Sky)

Az internet szerint a legjobb éjszakai élet Shibuyában és Shinjuku-ban található. Mi az utóbbit választottuk, és nem bántuk meg. A Shinjuku kerület utcái tele voltak világító reklámokkal, éttermekkel, bárokkal, játéktermekkel, táncklubokkal és művészekkel. Mindenképp kalandozzatok el a "Shinjuku Golden Gai"-ba is. Ezek hagyományos izakaya miniatűrök, ahol a sajátságos hangulat páratlan.. Ezek közül a legtöbb a külföldi turisták előtt is nyitva áll, a csaposok szívesen beszélgetnek veletek, de vannak olyan táblák is, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy csak helyieknek vagy tagoknak szólnak. Ajánlom a "Ryu no Su - Shinjuku Kabukicho" éttermet (焼肉ホームン 龍の巣 新宿歌舞伎町) a „〒160-0021 Tokyo, Shinjuku City, Kabukicho, 1 Chome−2−8 1F” címen. Utazásaink során mindig szeretünk autentikus, házi ételeket kipróbálni, és azt hiszem ez volt a legjobb, amit eddig megkóstolhattunk :)

 6614b80b-edd6-4454-a744-fe1ab157b1c9jpeg

(Ryu no Su étterem)


Valószínűleg gyorsaságuk miatt a világ leghíresebb vonatai a japán vonatok. Shinkansen-nek hívják őket, és akár 300 km/órás sebességet is elérhetnek. Kihagyhatatlan élmény egy Japán utazás során. Jegyek vásárolhatók a JR Stations-en vagy online a klook.com vagy a rail.ninja.com oldalon. Ha ünnep alatt, hétvégén vagy forgalmas órákban utaztok, minden bizonnyal értékelni fogjátok az előzetes foglalást. A vásárlás után egy QR-kódot kaptok, amelyet jegyekre kell váltani a JR állomásokon az automatákban. Ha véletlenül lekésnéd a Shinkansen vonatot, nyugodtan felszállhatsz a következőre, de nem lesz jogosultságod az elözöleg foglalt ülöhelyre. Ilyenkor a „no-reserve“ vagont válaszd. A jegyeket korábbi időpontra is át lehet helyezni. Az állomásokon mindenhol angol feliratok vannak, még a peronon és a vonaton is. Amikor megérkezel a peronra, ellenőrizd a kocsi számát a jegyen, és ennek megfelelően állj be a sorba. A vonaton van egy íratlan etikett: az emberek nagyon csendesek az utazás során. Mindha sosem beszélnének. Ha esetleg telefonálnod kell, a folyosókon erre külön fülkéket találhatsz. A vonatra enni-innivalót fel lehet vinni, de olyat válassz, amelyeknek nincs jellegzetes szaga.

3cadce49-9a32-4c37-8d80-6fb99ae8abffjpeg

Egy pár etikett szabály:

  • A legtöbb háztartásban, szállodában, templomban és egyéb épületben az emberek mezítláb vagy papucsban járnak
  • Az orrfújás nyilvános helyen udvariatlanságnak számít
  • Ha mozgólépcsőn álltok, mindig álljatok a megfelelő oldalon,hgy ne akadályozzátok azokat, akik sietnek
  • Kerüljük a hosszú "bámulást" vagy a mutogatást
  • Alkudni – nem szokás
  • Borravalót Japánban nem szokás adni/ sértésnek tekinthető
  • Ne fényképezzünk arcokat/embereket – kérdezzük esetleg elötte meg
  • A legtöbb étteremben kapható nedves törölköző, mellyel étkezés előtt megtöröljük a kezünket

Mit kell feltétlenül kipróbálnunk látogatásunk során?

  • Egy játékgépes helységet
  • Vásároljunk játékot a gépekből (műanyag golyókat)
  • Kukkants be a „Pachinko“ szerencsejátéktermekbe
  • Kóstold meg a sushit egy sushi bárban
  • Shinkansen vonat
  • Kóstold meg a hagyományos szakét, zöld teát vagy hazai sört (Asahi, Kirin, Suntory és Sapporo)
  • Ételek: Miso leves, Ramen, Udon, Tonkatsu, Mochi édesség,...


A Japánból származó hagyományos ajándéktárgyak a következők:

  • A "Maneki Neko" egyfajta japán macskafigura, amely állítólag szerencsét és gazdagságot hoz gazdájának. Ennek a figurának egyes változatai mancsot lendíthetnek. Ezt a kézmozdulatot a japán kultúrában meghívó gesztusként értelmezik, amely pénzt és ügyfeleket vonz. Különböző színüek. Arany : szerencsét hoz az üzleti életben. A piros : szerencsét hoz az egészségben. Fehér boldogság a családban.
  • Bambuszból, papírból vagy szövetből készült, hagyományos japán motívumokkal díszített, összecsukható legyezők.
  • Daruma babák – Lekerekített formájukkal és ikonikus szemeivel ezek a kis babák a kitartást és a boldogságot képviselik. A japánok gyakran használják a Daruma babákat talizmánként.
  • Pálcika
  • Japán kerámia
  • KIT-KAT csokoládé - ​​Sok fajta van, ami csak Japánban található. Például matcha, sakura, wasabi, sütőtök vagy dinnye ízű.
  • Matcha termékek – A Matcha egyfajta porított zöld tea
  • Tematikus áruk – Anime és Manga, Pokemon, Super Mario, Godzilla, ...

Ha további kérdésetek van, vagy tanácsra van szükségetek az utazási tervvel kapcsolatban, forduljatok hozzám bizalommal :)