HU/ Baseball meccs Busan városában

Dél-Koreában a legnézettebb sportok egyértelműen a golf, a baseball és a foci. Ebben a cikkben a baseballt fogom leírni, amely valószínűleg a 20. században került Dél-Koreába, Amerikából érkezett misszionáriusok révén.

baseballjpeg

Ezt követően 1921-ben Szöulba látogatott az amerikai Major League csapata. Megalakult az első baseballcsapat. Bár a koreai csapat magas pontszámmal veszített, ez a meccs egyfajta kezdete volt a baseballnak az országban.

1980 körül a baseball professzionális szinten kezdett fejlődni. Ebben az időszakban jöttek létre az első klubok is, mint például a Lotte Giants és a Samsung Lions.

1994-ben, amikor a hazai dobó Chan Ho Park az amerikai Los Angeles Dodgers csapatában kezdett szerepelni a Major League Baseball-ban (MLB), a sportág népszerűsége gyorsan nőtt. (Az MLB az Egyesült Államok és Kanada híres profi baseball-szervezete.)

Dél-Koreában két professzionális liga működik – a KBO League és a KBO Futures League, amelyeket a Koreai Baseball Organization (KBO) irányít.

A KBO liga az ország első bajnoki ligája, amelyet 1982-ben alapítottak, és egyben a legnézettebb sportbajnokság Dél-Koreában. Minden csapat 16-szor játszik minden csapattal, ami azt jelenti, hogy egy csapat körülbelül 6 mérkőzést játszik egy héten.

A KBO Futures League a második liga, ami azt jelenti, hogy a KBO Liga farmligája. Célja a játékosok fejlesztése és profi jobbulása, mielőtt az első ligába kerülnek.

Dél-Koreának van nemzeti baseball válogatottja is, amely a nyári olimpiai játékokon 2002-ben bronzérmet és 2008-ban pedig aranyat nyert.

Minden csapatnak/stadionnak megvan a maga szurkolási stílusa, amely magában foglalja a dalokat, koreográfiákat, klubelemeket, zenét, ételeket. Az ujjongás és a játték kollektív és nagyon tisztességes. Nagyszerű látni, ahogy egész családok együtt vesznek részt egy ilyen sporteseményen.

Annak ellenére, hogy a férjemmel nem értjük teljesen a baseball szabályait, úgy döntöttünk, hogy részt veszünk egy ilyen meccsen. És ez egy nagyszerű élmény volt, amit javaslok számotokra, ha ide látogattok majd.

A mérkőzést a Busan Sajik Stadionban rendezték, ahol a hazai csapat - Lotte Giants játssza mérkőzéseit. A szurkolók klubszínbe és mezbe öltöztek, klubdalokat énekeltek és  felfújhatós pálcákkal szurkoltak. A stadionok tipikus étele a "Chimaek", ami sült csirke és sör. Természetesen kis szupermarketeket is találsz a stadionon, ahol instant leveseket vásárolhatsz, majd forró vízzel leöntesz és fogyasztasz :)

Minden baseball- és futballstadionnak megvannak a saját, egyedi ülőhelyei. Jegyeket lehet vásárolni olyan szektorba, ahol ülőhelyek és asztalok is találhatók, ami nálunk nem annyira újdonság már. De van például egy füves/padlós lejtőn egy szektor is, ahol a szurkolók sátrat állítanak, vagy leterítik takaróit és piknikként nézik a meccset. Egy másik látványosság a BBQ Zone, ahol baseball nézés közben húst grilleznek. Van egy VIP szektor is, ahol a játéktér mellett lehet ülni, és a feltétel az, hogy kölcsön kell kérni egy sisakot.

7941cfd1-8ec9-4313-bbab-829fc68b87dbjpeg

forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Baseball_in_South_Korea